Skip to main content

Välkommen till Västergötland - landskapet med många ansikten!

Västergötland, ett landskap med varierande natur, pampiga slott och rikt på upplevelser och historia. Städer och landsbygd med god, lokalproducerad mat. Vi kommer att bland annat besöka Tidaholms museum, Åsle Tå, Varnhems Klosterkyrka och Karlsborgs Fästning.

 


Dag 1. Hemort - Skara 
Avresa 07.00 från Linköping.
09.30 stannar vi och intar vårt busskaffe med dopp. Vi kommer fram till Tidaholms Museum vid 10.00 tiden, där väntar en guidad visning av fordon. Redan långt över 100 år sedan byggdes det bilar, brandbilar och lastbilar i Tidaholm, 9 av alla ca 1000 fordon som tillverkades mellan 1903 - 1934 finns att se här.

Historien om Tidaholms Bruks tillverkning av lastbilar, bussar, brandbilar och andra tyngre bruksfordon startade redan 1903. . Kreativa ingenjörer och skickliga hantverkare satte Tidaholms på den bilhistoriska kartan. Tidaholmarna, som bilarna populärt kallas, spreds över hela Sverige och t o m till Oslo och St Petersburg. 

Tidaholm är en ung stad, bara drygt 100 år gammal. Hade inte Vulcans Tändsticksfabrik grundats här 1868, hade orten kanske förblivit en större lantegendom. Men det blev en framgångssaga! Fabriken blev världens största tändsticksfabrik och finns än idag kvar, Swedish Match. Utställningen berättar om den snabbväxande orten, industrialiseringen, om det hårda och lågavlönade arbetet på tändsticksfabriken. Fokuset ligger på arbetarnas historia, särskilt på kvinnorna och barnen som utförde det farligaste arbetet på fabriken. 

 

                   

Vi hittar gamla miljöer från Tidaholm, lanthandeln från Varola, Ståhls mopeder (5 st), industrismedjan från den tid då museets byggnad var en del av Vulcan.

Sedan hösten 2014 finns en ny del i basutställningen - polismuseet. Här samsas Tidaholms kriminalhistoria med föremål laddade med spännande berättelser, en fängelsecell, exakt uppbyggd så som de ser ut idag på Tidaholmsanstalten. Polismuseet kan t ex locka med Sölving Holmströms arbetsväska, full med allt det en mästertjuv behövde omkring 1970 och de störar som 1855 omgärdade Jonas Falks avrättningsplats.

Stig in och upplev de autentiska interiörerna och bekanta dig med de många starka personligheterna och deras gripande levnadsöden.

Besök smedjan, skiftesladugården, kvarnen och vårt lantbruksmuseum. Åsle Tå är en unik museimiljö som levandegör arvet från ett svunnet fattig-Sverige. 

Efter museet tar vi oss till Åsle Tå där vi blir serverade lunch 12.30. Mätta och nöjda får vi en guidad visning i deras Upplevelsemuseum.

Den mångtusenåriga jordbruksbygden och det karaktäristiska platålandskapet breder ut sig framför oss. Nedanför Ålleberg och Karleby sänker sig Falbygden ned i en mjuk dalgång – Åslesänkan. Här ligger Åsle Tå – Sverige största samling backstugor.

 

                               

                         

 

 

 

Därefter tar vi oss till Skara och checkar in på Skara Konsthotell. Vid 18.30 blir det gemensam middag (dryck tillkommer).

                                       

 






 

 

 

 

 


 

 



Innan klostret byggdes fanns på platsen en träkyrka och därefter en stenkyrka. Stenkyrkan tros ha uppförts senast på 1040-talet och är därmed det äldsta belägget för en stenkyrka på svensk mark (utanför Skåne) Enligt C14-dateringar från 2007 har den äldsta kristne mannen som begravdes där dött någon gång under perioden 780-970. Den helhetsbild som C14-dateringarna ger gör det troligt att den kristna begravningsplatsen togs i bruk under 900-talet.

Dag 2. Skara - Hemort
Vi startar dagen med frukost innan vi tar oss till Varnhems Klosterkyrka.
10.30 börjar vi med en guidad visning därefter har ni tid för att gå runt på egen hand. 

Den är stor och imponerande, byggd i en romansk-gotisk stil. Har också säte för de första spåren av kristendomen i Sverige.  Man har bland annat hittat vikingagravar där de döda lades till vila på ett kristet sätt, daterade till slutet av 800-talet. Omkring 1100-talet etablerade sig munkarna här, och gjorde klostret till ett viktigt centrum för både politik och andlighet.

På 1200-talet byggdes kyrkan ut, under omfattande renoveringar. Den vackra barockinredningen lades till på 1600-talet, under en annan restaurering. I Varnhem är flera kungar av Eriks-släkten begravda, samt den kände Birger Jarl.

Vid Varnhem ligger den så kallade Kata gård. Det är här som delar av den gamla privata gårdskyrkan från 900-talet fortfarande står kvar, samt ett stort antal kristna gravar. De är sorterade både efter kön och social status, och Katas grav är den finaste. Det finns en utställning där allting förklaras. 
 

 

Gustav III var en kung med känsla för kultur, så det är inte konstigt att han fastnade för den vackra och spännande kyrkan i Varnhem. Fast hans intresse höll på att bli farligt – Alldeles för vacker för bondlandet, sa han och hade allvarliga planer att flytta klosterkyrkan från bondlandet till Stockholm där fint folk kunde njuta mer av den. Dessbättre fick han annat att intressera sig för, och idag är det nog få stockholmare som drar sig för att resa till Varnhem och dess sevärdheter.

 



Vi fortsätter färden till Karlsborg och Hotell Rödesund, 12.30 blir vi serverade vår lunch. Mätta och nöjda fortsätter vi till Karlsborgs Fästning där kommer vi få följa en guide på en unik guidad tur genom fästningen med krutrök, kanoner och äventyr! Turen börjar med en film som tar dig bakåt i tiden till år 1865 och hur livet på fästningen kunde ha tett sig då. Ni får göra ett besök i guldvalvet med hundratals guldtackor för att slutligen ta del av livet på Bulta-Majas krog

 

                       

                     

Karlsborgs fästning – Det kolossala byggnadsverket som under 1800-talet uppfördes för att vid orostider kunna tjänstgöra som rikets reservhuvudstad. Byggtiden för fästningsbygget på Vanäs udde var planerad till 10 år, men blev hela 90 år.

Efter att Sverige förlorat Finland till Ryssland i kriget 1808-09, blev Stockholm plötsligt en gränsstad och mer utsatt än tidigare.

Planen, som drevs framåt av Göta kanals byggnadsherre Baltzar von Platen, gick ut på att en central fästning skulle byggas inne i landet, så att den svenska armén skulle få mer tid på sig att mobilisera. Samtidigt skulle också kungafamiljen, regeringen och guldreserven kunna flyttas till säkerhet inne i landet - om det blev krig.

Närheten till Göta kanal skulle underlätta transporterna, så platsen där fästningen skulle byggas var given. År 1819 beslutade Carl XIV Johan att en fästning skulle anläggas på Vanäs udde vid Vätterns västra strand.

             



Garnisonskyrkan är belägen på andra våning i Slutvärnet på Karlsborgs Fästning. Den var tänkt som plenisal om fästningen skulle ha tagits i bruk så som det var tänkt. Här finns det plats för 700 personer, eftersom rikets ledning skulle kunna sammanträda här. 

Kyrkorummet är byggt i nygotisk stil med koret på långväggen och domineras av en ståtlig ljuskrona bestående av 276 bajonetter. Med sina tre symboler krona, bajonetter och kedjor vill den påminna om kungamakten, militären och de straffångar som en gång byggde fästningen.

På hemresan stannar vi för busskaffe med dopp vid Hammarsundet. Beräknad hemkomst ca 19.00.

Dagens fästning är till glädje för hela familjen och innanför vallarna blomstrar fortfarande samhället. Butiker, kaféer och muséet. I de nya utställningarna för i år får du ta del av de förband som finns idag i Karlsborg. Här får du mer inblick i utbildning, operationer och vad som krävs för att bli en del av dem.
 

Den mest uppmärksammade av utställningarna är SOG Särskild operations-gruppen ett Specialförband som verkar i högre riskmiljöer såväl fysiskt, psykiskt som politiskt än reguljära förband. Se deras utveckling från 80 talet tills idag, uttagnings processer och träning samt utrustning och vilka miljöer de jobbar i.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fritextsökning

Ingår och Villkor

INGÅR: Bussresa, del i dubbelrum, 2 busskaffe med dopp, 1 frukost, 2 lunch, 1 middag, entré till Tidaholms Museum, Åsle Tå Upplevelsemuseum, Vanhems Klosterkyrka samt Karlsborgs Fästning

TILLÄGG: Enkelrum 550:-

OBS! Vid avbokning gäller följandeavbokningskostnader: 10 dagar efter bokning fram till 31 dagar innan avresa 400:- 30 – 8 dagar innan avresa 50%, därefter kostnad 100%. *Se över era avbeställningsskydd.

Program i PDF

Klicka på programmet för att öppna i nytt fönster

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
3/6-2025 tisdagSe allaVästergötlandMer än 82 690:-BokaMer information

Hotell

Skara Konsthotell
Skara Konsthotell
Skara Konsthotell är strategiskt beläget vid E20 och är en fullskalig hotell- och konferensverksamhet med 290 bäddar och plats för 300 matgäster. I vår restaurang eller uteservering kan ni avnjuta en...