Bodensjön med blomsterön Mainau

Höjder och fall vid Bodensjön med besök på blomsterön Mainau!

Bodensjön är en gränssjö mellan Österrike, Tyskland och Schweiz. Gränsområdet i sjön är det enda i Europa som inte är fastställt så man kan säga att det är flytande … Klimatet här är milt, nästintill tropiskt sommartid och runt sjön breder såväl vin- som fruktodlingar ut sig. Den mäktiga floden Rhen ”föds” i alperna strax sydöst om Bodensjön och börjar sin resa i dess östra kant för att växa vid utloppet i väster och ta fart i fallen vid Schaffhausen i Schweiz – Europas största vattenfall. Välkommen med till ljuvliga Bodensjön!


Dag 1 Hemorten – Ahrensburg
Vi startar tidig morgon från vår hemort och via färjorna Helsingborg-Helsingör/Rödby – Puttgarden når vi framåt tidig kväll trakten norr om Hamburg och orten Ahrensburg där vi övernattar på Hotel am Schloss Ahrensburg beläget inte långt från slottet och parken. Gemensam middag på hotellet. Ca 72 mil

Dag 2 Ahrensburg – Mannheim
Först lite frukost innan vi lastar in bagaget och fortsätter vår färd söderut genom Tyskland. Framåt lunchtid når vi de Hessiska bergstrakterna och gör uppehåll för lunch i den vackra korsvirkesstaden Hann.Münden där floderna Fulda och Werra möts för att bilda den tyska ”sagofloden” Weser. Här återfinns också den berömde Doktor Eisenbarts hus där han avled 1727. Under eftermiddagen fortsätter vi genom Hessen förbi finans- och mässtaden Frankfurt am Main innan vi når staden Mannheim vid floden Rhen. Incheckning och gemensam middag på Leonardo Hotel Mannheim Citycenter. Ca 60 mil

Dag 3 Mannheim – Rhenfallen - Bregenz vid Bodensjön
Tillbaka ut på motorvägen förbi städerna Heidelberg och Karlsruhe njuter vi av utsikten mot de magiskt vackra bergen i Schwarzwald. Kanske minns ni den tyska TV-serien ”Schwarzwaldkliniken” … Vi gör uppehåll för fika och lunch utmed vägen och framåt eftermiddagen når vi det fantastiska Rhenfallet väster om Bodensjön i Schweiz. Här gör vi uppehåll och låter oss imponeras av naturens krafter innan vi fortsätter sista biten österut genom Schweiz till Österrike och Bregenz. Incheckning och gemensam middag på centralt belägna Hotel Messmer. Ca 40 mil

Dag 4 Mainau – blommor och träd
Efter frukost åker vi tillbaka över gränsen till Schweiz och följer strandkanten till staden Konstanz i västra delen av Bodensjön och vidare ut till Mainau. Denna fantastiska ö som i början av 30-talet kom i Lennart Bernadottes ägo var då ganska eftersatt men kom under paret Sonja och Lennart Bernadottes ledning att bli ett paradis fyllt av vackra blommor och ståtliga träd. Idag är Mainau med sin bedövande blomsterprakt och slott Bodensjöns främsta besöksmål. Under eftermiddagen åker vi med färjan till romantiska Meersburg och följer sjöns norra sida tillbaka till Österrike och Bregenz. Ca 13 mil
På kvällen om intresse finns anordnar vår reseledare gemensam middag. Pris beroende på arrangemang

Dag 5 Bregenz – Lindau
Vorarlbergs huvudstad Bregenz med en nästan 2000-årig historia är kanske mest känd och berömd för musikfestivalen Bregenzer Festspiele som sedan 1946 sätts upp varje år i juli-augusti. Vi promenerar tillsammans ner till strandkanten där det varje år byggs upp en spektakulär scen ovanpå vattnet. 
Därefter tar vi båten över till en av Tysklands vackraste städer – Lindau. När vi närmar oss hamninloppet möts vi av det Bayerska Lejonet flankerat av fyren. Gamla stan ligger på en ö i Bodensjön och vi strövar bland vackra hus och gränder. Njut av en drink eller kaffe innan det är dags att åka med vår buss tillbaka till Österrike och Bregenz, ca 1 mil!
Gemensam middag på hotellet.

Dag 6 Höga höjder och kurvor – Silvretta Hochalpenstrasse
Idag beger vi oss upp i Vorarlbergs och Tyrolens alper. Färden går via Bludenz och Arlbergpasset till den berömda skidorten St.Anton innan vi viker in i Paznaundalen och klättrar upp mot Bieler Höhe.
Väl uppe gör vi lite paus innan det är dags att påbörja färden ned för vad som anses vara en av Österrikiska Alpernas vackraste vägar Silvretta Hochalpenstrasse med sina 34 hårnålskurvor – utsikten är svindlande vacker … Åter i Bregenz framåt eftermiddagen. Ca 27 mil
Gemensam middag på hotellet.

Dag 7 Bregenz – Hannover
Tidig revelj och frukost innan vi påbörjar vår färd norrut. Vi njuter av vackert böljande sydtyskt landskap på vår väg upp genom delstaten Baden – Württemberg och vidare tillbaka in i Hessen innan vi når Niedersachsens huvudstad Hannover.
Vi gör stopp för såväl förmiddags- som eftermiddagsfika och lunch under dagen. Resans sista övernattning blir i trakten av Hannover. Gemensam middag på hotellet. Ca 67 mil

Dag 8 Hannover – hemorten
Så var det dags för returen hem mot Östergötland via färjorna Puttgarden-Rödby och Helsingör-Helsingborg. Beräknad hemkomst till Linköping ca kl.21:30. Ca 85 mil

Hotel am Schloss Ahrenburg *** se https://www.hotel-am-schloss.de Detta är ett familjeägt 3-stjärnigt hotell ligger i den historiska staden Ahrensburg och har rymliga rum med platt-TV. Ahrensburgs slott ligger andast 5 minuters promenad bort. De elegant inredda rummen på Hotel am Schloss har sittgrupp, WiFi och moderna badrum.

Leonardo Hotel Mannheim Citycenter **** se https://www.leonardo-hotels.de/leonardo-hotel-mannheim-city-center
Ett modernt hotell mitt i Mannheim, bara en kort promenad från shoppinggatorna Planken och Kunststraße samt stadens centralstation. Rummen är moderna och tysta med HD-TV och luftkonditionering. Finns även bastuavdelningen, som har inomhuspool och en vacker takterrass.

Hotel Messmer **** se https://www.hotel-messmer.at  
Hotel Messmer ligger i centrala Bregenz, bara 100 meter från Bodensjön och 5 minuters promenad från från piren och linbanan Pfänder. Restaurangen Weinstube serverar internationella rätter samt specialiteter från Vorarlberg och Österrike. Här serveras frukostbuffé varje morgon. Hotellet har även en bar, terrass och en uteservering.Alla rum är rökfria och har gratis WiFi, minibar och TV med satellitkanaler. I badrummet finns en hårtork. .

H+ Hotel Hannover **** se https://www.h-hotels.com/de/hplus/hotels/hplus-hotel-hannover?utm_source=yext&utm_medium=listing  
Detta 4-stjärniga hotell med moderna rum ligger i sydöstra Hannover, nära mässområdet.Alla rum på H+ Hotel Hannover har satellit-tv, WiFi och luftkonditionering.

INGÅR
Bussresa i helturistbuss, färjor, vägskatter, del i dubbelrum, 7 frukostar, 6 middagar, utflykter enligt program samt reseledare.

TILLÄGG
Enkelrum 2995:-

VALUTA
EUR Euro, CHF Schweizerfranc

PASS
Ja

VIKTIGT
Allmänna och Särskilda resevillkor gäller, se vår katalog eller vår hemsida www.vikingbuss.com / www.ringarums.se  

Vi reserverar oss för ev. valuta- och skatteförändringar och förbehåller oss därmed rätten att justera priset pga nämnda förändringar som ligger utanför vår kontroll och uppkommit efter det datum då resan producerades.

Saknar ni avbeställningsskydd kan ni beställa det hos oss. Detta ska beställas vid bokning eller senast 10 dgr efter bokning.

Avresor