Spreewald Dresden 5 D

Spreewald & Dresden

Tysklands ”Venedig” och historiens vingslag i Dresden

Spreewald måste upplevas! Glid fram i ett obeskrivbart lugn och njut av sagolik natur och pittoresk bebyggelse. Området är ett UNESCO-skyddat stort vattenrikt område, döpt efter den 40 mil långa floden Spree. Här finns omkring 200 vattendrag och kanaler. Den naturliga vägen är vattenvägen, som slingrar sig fram mil efter mil - en fascinerande naturupplevelse. Vi upplever även den återuppbyggda staden Dresden med sina barockbyggnader.

 

Dag 1. Till Berlin

Avresa på morgonen söderut med färjorna Helsingborg-Helsingör och Gedser-Rostock. Sedan åker vi på snabba motorvägar till Berlin där vi checkar in på vårt hotell och äter en gemensam middag. (ca 800 km)

Dag 2. Till Spreewald & Dresden

Efter frukost åker vi söder ut till Spreewald och Sorbernas ort Lübbenau. I detta UNESCO-skyddade område slingrar sig 150 mil vattenväg med annorlunda natur och vi tar plats på en av områdets 300 små pråmar och ger oss ut på en 4 timmars tur inklusive lunch (ingår). Glöm inte kameran! Pråmarna sköts av ”kaptener”, som stakar fram pråmen. För de bofasta är pråmen ett lika viktigt färdmedel som bilen. Vidare tar vi oss till Dresden för två nätter på Ibis Königstein Hotel där vi äter en gemensam middag.  (245 km)

Dag 3. I Dresden

Nu har vi hela dagen på oss för att lära känna staden ”Florens vid Elbe”. Dresden bombades mycket svårt 1945 och har återuppbyggts under olika perioder. Arbetet att återuppbygga staden pågår fortfarande och så sent som 2005 återinvigdes Frauenkirche efter elva års rekonstruktion. Vi promenerar runt i staden och ser Zwingern, Semperoperan, Furstetåget på kakelplattor och Brühlterrassen med sin fina utsikt över Elbe. Eftermiddagen på egen hand. Gemensam middag.

Dag 4. Dresden - Rostock

Vi följer Elbe ett stycke norrut ut mot porslinsstaden Meissen. Här besöker vi porslinsfabriken som började tillverka Meissenporslinet under 1700-talet. Vi tar oss vidare till fina InterCityHotel *** som ligger vid centralstation i Rostock, där vi äter en gemensam middag och övernattar. (410 km)

Dag 5. Till hemorten

Efter frukost styr vi kosan direkt mot Rostocks hamn för att ta färjan till Gedser. Vidare över de danska öarna till Helsingör. Efter färjan  tillbaka över sundet kommer vi åter till Sverige och Östergötland framåt sen kväll. (ca 570 km)

 

INGÅR: Bussresa i helturistbuss, del i dubbelrum med bad/dusch och wc, 4 frukostar, 1 lunch, 4 middagar, utflykter enligt program och reseledare (övriga ev inträden och kvällsarrangemang ingår ej)

TILLÄGG: 990:- Enkelrum

VALUTA: EUR

VIKTIGT

Allmänna och Särskilda resevillkor gäller, se vår katalog eller vår hemsida www.vikingbuss.com / www.ringarums.se OBS! vid flygresa kan särskilda regler gälla, se villkor för ev avbokning nedan.

Vi reserverar oss för ev. valuta- och skatteförändringar och förbehåller oss därmed rätten att justera priset pga nämnda förändringar som ligger utanför vår kontroll och uppkommit efter det datum då resan producerades.

VÅRT HOTELL: Ibis Dresden Königstein

Det 3-stjärniga Ibis Dresden Koenigstein ligger i närheten av Dresdens barer och restauranger. Ibis Dresden Koenigstein är ett 10-våningars hotell, som erbjuder 306 rökfria rum. 24-timmars reception, tvätt och skoputsning samt bagageförvaring, kassaskåp och tidningskiosken är tillgängliga.

(https://all.accor.com/hotel/1578/index.en.shtml )

 

Vi använder ett förnyelsebart drivmedel HVO som tillverkas av bland annat restprodukter från skogen. I Sverige använder vi PREEM som bränsleleverantör, gå gärna in på deras hemsida och läs mer om produkten.  Utsläppen av CO2 är låga 8 kilo på den här resan, betydligt lägre än tåget! Alla bussar vi använder oss av har högsta miljöklass Euro6. (på grund av begränsad tillgång av HVO kan vi vid enstaka tillfällen tvingas att tanka diesel men vi har fortfarande väldigt låga CO2 utsläpp)  Två av fyra färjor som trafikerar Helsingborg-Helsingör är batteridrivna och de färjor som trafikerar Gedser-Rostock och Rödby-Puttgarden tillhör världens renaste.

 

Beräkningsätt:

 

Vi har räknat på en genomsnittlig förbrukning av 2,5l/ mil HVO.  Då vi åker olika färjor så har vi tagit ett snitt på de färjor vi använder.

 

Källor:

 

Miljöfordon.se https://www.miljofordon.se/ekonomi/drivmedelskalkyl/

Forsea    https://www.forsea.se/om-forsea/hallbarhet/

Scandlines https://www.scandlines.dk/om-scandlines/greenagenda
Preem https://www.preem.se/foretag/produkt-och-tjanster/Produktkatalog/produkter/kategori/hvo-diesel-100/

Avresor