Polen Warszawa och Krakow 8 d Sista minuten rabatt 500:-

… en resa i landet som försvann

I över 100 år fanns inte Polen på Europas karta. Alla ockupationer och nya gränsdragningar genom århundraden till trots har landet överlevt med sin kultur och anda men också sitt språk. Idag har Polen i princip hela sitt historiska territorium intakt och bjuder in sina besökare att njuta av såväl ljuvliga gamla städer, vackra sevärdheter som spännande och skrämmande historiska platser. God mat och dryck står också till buds…


Dag 1. Hemorten - Szczecin
Avresa tidig morgon söderut till färjorna Helsingborg-Helsingör och Gedser-Rostock. Väl över i Tyskland fortsätter vi i östlig riktning och framåt kvällen når vi Polen och den imponerande hamnstaden Szczecin också kallad Stettin sen tiden då den löd under Sverige och senare Tyskland. Incheckning och gemensam middag på Panorama Hotel ***. Ca 84 mil

Dag 2. Stettin-Warszawa
Efter frukost gör vi som Kung Sigismund Vasa och förflyttar oss med hela vårt ”hov”, läs resesällskap, till Warszawa. Utmed vägen passerar vi bl.a. Poznan vilken var den historiska staten Polens huvudstad före Krakow. Förutom vackra byggnader så brygger dom gott öl – det berömda Lech bryggeri har sitt säte här, kanske smakar det med en till lunch!? Framåt sen eftermiddag når vi Polens huvudstad vilken är landets största stad och kommersiella centrum. Som en fågel Fenix har den rest sig efter 2:a världskriget då den var nästintill helt utraderad. Vi checkar in på Hotel Metropol ***. Gemensam middag på hotellet. Ca 60 mil.

Dag 3. Warszawa
Efter frukost blir det rundtur genom denna fascinerande och kanske i mångas ögon föga förfinad, oestetiska och smått kaotiska stad vilken står som en symbol för det moderna Polen. Vi ser Stalins Kulturpalats, de vackra regerings och ambassadkvarteren samt promenerar förbi Kungliga slottet in i gamla stan och mycket mer. Eftermiddagen och kvällen blir det tid för egna upptäckter och strövtåg. Middag på egen hand.

Dag 4. Warszawa – Krakow
Om Warszawa är den politiska och officiella huvudstaden så är Krakow landets hjärta och själ! Polens vackraste stad enligt många. Vi anländer vid lunchtid och under eftermiddagen vandrar vi genom Polens forna huvudstad. Denna eleganta stad med ett av världens äldsta universitet och sitt över 1000 år gamla kungliga slott var en av de få städer som klarade sig helt oskadd undan båda världskrigen. Under vår promenad genom Krakow är det lätt att se varför UNESCO listat den som en av världens tolv viktigaste historiska platser. Kanske blir det en kopp kaffe på något av de otaliga kaféer som ligger runtom det vackra gamla torget med sin pampiga Klädeshall – Sukiennice innan vi beger oss till vårt hotell för incheckning och gemensam middag.

Dag 5. Krakow - Auschwitz
Idag besöker vi den lilla staden Oswiecim, där ett av historiens största brott mot mänskligheten ägde rum i koncentrationslägren Auschwitz-Birkenau. Vår guide visar och berättar om denna skräckens plats. Efter avslutat besök åker vi in till vårt centralt belägna hotell och det blir lite tid på egen hand. Dagen avslutas med en middag i Kazimierz, Krakows judiska stadsdel och sedermera getto. Här kan man känna igen miljöer från filmen ”Schindlers list” Vi promenerar från hotellet till den judiska restaurangen Ariel där vi avnjuter middag ackompanjerad av några musiker.

Dag 6. Krakow - Oranienburg
Så var det dags att bege oss tillbaka väster ut. Innan vi når tyska gränsen passerar vi spelstaden Katowice och kulturstaden Wroclaw som tömdes på tyskar istället flyttade polackerna in när kriget var över och hela landet flyttats många mil västerut. Norr om Berlin ligger staden Oranienburg som fick sitt namn efter slottet i staden på 1600-talet. Under nazisternas tid vid makten blev Oranienburg ökänd för att här upprättades ett koncentrationsläger redan i början -33 och följdes några år senare av KZ Sachsenhausen. Incheckning och gemensam middag på Hotel An Der Havel *** Ca 64 mil

Dag 7. Oranienburg - hemorten
Stärkta av hotellets frukostbuffé var det dags för hemfärd via färjorna Rostock-Gedser och Helsingborg-Helsingör. Åter i Östergötland framåt sen kväll. Ca 78 mil

Stettin – Panorama Hotel ***, se https://www.hotel-panorama.com.pl/

Warszawa – Hotel Metropol ***, se http://www.hotelmetropol.com.pl/en/default.html

Krakow – Royal Hotel ***, se http://www.hotelewam.pl/en/510-hotel-royal-krakow.htl l Royal Hotel ligger i Krakóws Gamla stan, bara 200 meter från slottet Wawel och är inrymt i 4 imponerande jugendbyggnader. Rymliga och klassiskt inredda rum med kostnadsfri WiFi och moderna badrum. Alla rum har TV, kaffe-/tekokare och hårtork.

Oranienburg - Hotel An Der Havel ***, se https://hotelanderhavel.de  

INGÅR
Bussresa, vägskatter, färjor, reseledarservice, del i dubbelrum, 6 frukost, 5 middagar, guidade rundturer på svenska enl. program inkl. entré och hörlurar på Auschwitz

TILLÄGG
Enkelrum :-

PASS Ja, giltigt min 6 mån efter hemkomst

VALUTA PLN, EUR

VIKTIGT
Allmänna och Särskilda resevillkor gäller, se vår katalog eller vår hemsida www.vikingbuss.com / www.ringarums.se
Vi reserverar oss för ev. valuta- och skatteförändringar och förbehåller oss därmed rätten att justera priset pga nämnda förändringar som ligger utanför vår kontroll och uppkommit efter det datum då resan producerades.

Saknar ni avbeställningsskydd kan ni beställa det hos oss. Detta ska beställas vid bokning eller senast 10 dgr efter bokning.

 

Vi använder ett förnyelsebart drivmedel HVO som tillverkas av bland annat restprodukter från skogen. I Sverige använder vi PREEM som bränsleleverantör, gå gärna in på deras hemsida och läs mer om produkten.  Utsläppen av CO2 är låga 12´kg/pp på den här resan, betydligt lägre än tåget! Alla bussar vi använder oss av har högsta miljöklass Euro6. (på grund av begränsad tillgång av HVO kan vi vid enstaka tillfällen tvingas att tanka diesel men vi har fortfarande väldigt låga CO2 utsläpp)  Två av fyra färjor som trafikerar Helsingborg-Helsingör är batteridrivna och de färjor som trafikerar Gedser-Rostock och Rödby-Puttgarden tillhör världens renaste.

 

Beräkningsätt:

 

Vi har räknat på en genomsnittlig förbrukning av 2,5l/ mil HVO.  Då vi åker olika färjor så har vi tagit ett snitt på de färjor vi använder.

 

Källor:

 

Miljöfordon.se https://www.miljofordon.se/ekonomi/drivmedelskalkyl/

Forsea    https://www.forsea.se/om-forsea/hallbarhet/

Scandlines https://www.scandlines.dk/om-scandlines/greenagenda
Preem https://www.preem.se/foretag/produkt-och-tjanster/Produktkatalog/produkter/kategori/hvo-diesel-100/

Avresor