Kjeåsen 4 D

Kieåsen med Flåmsbanan och Gudvangen

NORGE – detta land med osedvanligt vacker och mångskiftande natur. Kristallklara bäckar och vilda älvar, imponerande forsar omgärdade av djupa skogar, blålila glaciärer, fjäll och fjordar. Vi åker över Hardangervidda – högfjällsplatån, som är Norges största nationalpark.

 

Dag 1. Till Geilo

Vi startar på morgonen och tar oss genom Närke och Värmland. Efter att ha rundat Oslofjorden viker vi av norrut. Vi fortsätter längs Hallingdalen, passerar Gol och ankommer till Geilo som ligger vid början av Hardangervidda. Vi checkar in på Geilo Hotel****, där vi ska bo 3 nätter. Gemensam middag. (ca 670 km)

Dag 2. Kieåsen

Efter frukosten reser vi västerut mot Hardangerfjorden. En av höjdpunkterna på resan är när vi åker upp till gården Kieåsen en av världens mest avsides gårdar på 600 meter upp på en fjällsida. Vi får höra om livet här uppe och om släkten Wiik som bott här i generationer. Gården blev känd i Sverige genom boken ”Folket på Kieåsen” av Bror Ekström. Innan vägen anlades var enda sättet att ta sig upp via en hisnande brant stig längs bergstupet. Vintertid var man helt isolerad. Idag bor ingen där, men sommarhalvåret är Alvhild Gustavson och hennes familj där då och då. Därefter beger vi oss till Hardangervidda Naturcenter som är ett natur- och kulturhistoriskt museum. På återresan till Geilo stannar vi vid Vöringsfossen, ett av Norges mest berömda vattenfall. Efter en härlig dag på högfjället återvänder vi till vårt hotell. Gemensam middag.

Dag 3. Flåmsbanen & Gudvangen

Nu gör vi oss redo för en dag med både tåg, båt och buss. Flåmsbanan är troligen en av de vackraste tågsträckorna i världen. De slingrande tunnlarna som går in och ut genom bergen är resultatet av det djärvaste och skickligaste järnvägsbygget i norsk historia. Vi åker Flåm – Myrdal - Flåm, genom den vackra naturen med allt från snötäckta bergstoppar till vattenfall. Under båttur mellan Flåm och Gudvangen kastar sig vilda forsar utför fjällsidan och bildar mäktiga vattenfall. I Gudvangen väntar vår buss för att ta oss tillbaka till Geilo. Gemensam middag.

Dag 4. Till Hemorten

Vi åker på höjder upp till 1 100 m.ö.h. Med bussen tar vi oss genom Numedalen vid Hardangervidda. Vi passerar Kongsberg och Drammen. Via E18 är vi åter i Sverige och åker tillbaka till Östergötland – en kontrast till vad vi upplevt de senaste dagarna… Beräknad hemkomst ca 20.00. (ca 660 km)

INGÅR: Bussresa i helturistbuss, vägavgifter, del i dubbelrum, 3 frukostar, 3 middagar, utflykter enligt program och reseledare.

TILLÄGG: 1.000:- Enkelrum

VALUTA: SEK, NOK

VIKTIGT

Allmänna och Särskilda resevillkor gäller, se vår katalog eller vår hemsida www.vikingbuss.com / www.ringarums.se

Vi reserverar oss för ev. valuta- och skatteförändringar och förbehåller oss därmed rätten att justera priset pga nämnda förändringar som ligger utanför vår kontroll och uppkommit efter det datum då resan producerades.

Saknar ni avbeställningsskydd kan ni beställa det hos oss. Detta ska beställas vid bokning eller senast 10 dgr efter bokning

VÅRT HOTELL: Geilo Hotel****Alla våra rum är helt renoverade! Geilo Hotel har 72 nyrenoverade rum. Rummen har utsikt över den vackra Ustedalsfjorden eller mot skidbackarna och toppen av Geiloto. Hotellet erbjuder gratis Wi-Fi till alla sina gäster i hela hotellet. http://www.geilohotel.no/

 

 

Vi använder ett förnyelsebart drivmedel HVO som tillverkas av bland annat restprodukter från skogen. I Sverige använder vi PREEM som bränsleleverantör, gå gärna in på deras hemsida och läs mer om produkten.  Utsläppen av CO2 är låga 5kg/pp på den här resan, betydligt lägre än tåget! Alla bussar vi använder oss av har högsta miljöklass Euro6. (på grund av begränsad tillgång av HVO kan vi vid enstaka tillfällen tvingas att tanka diesel men vi har fortfarande väldigt låga CO2 utsläpp)  Två av fyra färjor som trafikerar Helsingborg-Helsingör är batteridrivna och de färjor som trafikerar Gedser-Rostock och Rödby-Puttgarden tillhör världens renaste.

 

Beräkningsätt:

 

Vi har räknat på en genomsnittlig förbrukning av 2,5l/ mil HVO.  Då vi åker olika färjor så har vi tagit ett snitt på de färjor vi använder.

 

Källor:

 

Miljöfordon.se https://www.miljofordon.se/ekonomi/drivmedelskalkyl/

Forsea    https://www.forsea.se/om-forsea/hallbarhet/

Scandlines https://www.scandlines.dk/om-scandlines/greenagenda
Preem https://www.preem.se/foretag/produkt-och-tjanster/Produktkatalog/produkter/kategori/hvo-diesel-100/

Avresor