Berlin Städernas stad 4 D

Det finns en anledning till att man föredrar Berlin framför andra städer och det är att den är i ständig förvandling” skrev Bertolt Brecht en av stadens mer kända personligheter. Berlin har bytt ansikte åtskilliga gånger under årens lopp. Idag möts vi av en grön storstad fylld med ny djärv arkitektur, blandat med historiska byggnader. Historiens vingslag är alltid nära oavsett om det är gammal eller modern historia. Kulturen blomstrar som aldrig förr, nattlivet går dygnet runt och restaurangerna är otaliga. Följ med och upplev en av Europas intressantaste städer för att därefter alltid vilja återvända!

 

 

Dag 1 Hemorten -Berlin
Via färjorna Helsingborg-Helsingör och Gedser-Rostock når vi Berlin framåt kvällen och checkar in på centralt belägna Holiday Inn Express Berlin City Centre West, se www.ihg.com/holidayinnexpress/hotels/us/en/berlin , beläget endast några minuters promenad från Kurfürstendamm.Ca 80 mil.

Dag 2 Berlin
Efter en stärkande frukost beger vi oss ut på en intressant och givande stadsrundtur. Vi glider fram utmed paradgatorna Unter den Linden i forna öst och Kurfürstendamm i väst. Vi ser kända platser och byggnader såsom Potsdamer Platz Brandenburger Tor, Riksdagshuset och mycket, mycket mer. Vi avslutar rundturen vid lunchtid och under eftermiddagen finns gott om tid för shopping och egna strövtåg. Pris stadsrundtur: 200:-

På kvällen, för de som önskar, finns möjlighet att följa med på kvällstur med middag. Pris beroende på arrangemang.

Dag 3 Berlin
Slå dig ned på något av stadens alla kaféer och njut av den ständigt växlande scen som Berlins torg och boulevarder bjuder på. Under en stadsrundtur hinner man inte se allt så på eftermiddagen kan du som vill följa med på en extra tur för att se och uppleva än mer av denna fascinerande stad! Pris beroende på tur.

Dag 4 Berlin - hemorten
Så var det dags att säga ”Auf wiedersehen” för den här gången. Vi lastar in vårt bagage och rullar tillbaka samma väg som vi kom och beräknar vara åter i Östergötland framåt 22-tiden

INGÅR
Bussresa, färjor, vägskatter, del i dubbelrum, 3 frukostar samt reseledarservice.

TILLÄGG
Enkelrum 1000:-
Stadsrundtur 200:-
Ev extra middagsarrangemang och rundturer som anordnas av reseledare

Allmänna och Särskilda resevillkor gäller, se vår katalog eller vår hemsida www.vikingbuss.com  / www.ringarums.se  

Vi reserverar oss för ev. valuta- och skatteförändringar och förbehåller oss därmed rätten att justera priset pga nämnda förändringar som ligger utanför vår kontroll och uppkommit efter det datum då resan producerades.

 

HOLIDAY INN EXPRESS CITY CENTER WEST ***, centralt beläget endast några minuters promenad från det berömda varuhuset KaDeWe i västra Berlin. Alla rum är utrustade med te-/kaffekokare och fri WiFi i hela hotellet.

För vidare info se, www.ihg.com/holidayinnexpress/hotels/us/en/berlin

 

Vi använder ett förnyelsebart drivmedel HVO som tillverkas av bland annat restprodukter från skogen. I Sverige använder vi PREEM som bränsleleverantör, gå gärna in på deras hemsida och läs mer om produkten.  Utsläppen av CO2 är låga 7kg/pp på den här resan, betydligt lägre än tåget! Alla bussar vi använder oss av har högsta miljöklass Euro6. (på grund av begränsad tillgång av HVO kan vi vid enstaka tillfällen tvingas att tanka diesel men vi har fortfarande väldigt låga CO2 utsläpp)  Två av fyra färjor som trafikerar Helsingborg-Helsingör är batteridrivna och de färjor som trafikerar Gedser-Rostock och Rödby-Puttgarden tillhör världens renaste.

 

Beräkningsätt:

 

Vi har räknat på en genomsnittlig förbrukning av 2,5l/ mil HVO.  Då vi åker olika färjor så har vi tagit ett snitt på de färjor vi använder.

 

Källor:

 

Miljöfordon.se https://www.miljofordon.se/ekonomi/drivmedelskalkyl/

Forsea    https://www.forsea.se/om-forsea/hallbarhet/

Scandlines https://www.scandlines.dk/om-scandlines/greenagenda
Preem https://www.preem.se/foretag/produkt-och-tjanster/Produktkatalog/produkter/kategori/hvo-diesel-100/

Avresor