Våra resor

Norrsken 7 dagar

Svenska Österbotten är den region på Finlands västkust där man i vissa kommuner och städer kan leva ett helt liv utan att kunna ett enda ord finska! Vi besöker även Rovaniemi, där möjligheten till norrsken är som bäst under kvällstid! På vår upplevelseresa i Norrbotten är ett besök vid Pite Havsbad samt ett smakprov på Höga Kusten ett måste!

 

Dag 1. Hemorten – Stockholm
Under dagen tar vår buss oss till Stockholm och Silja Line. Båten avgår kl 19.30 och vi äter gemensam middag ombord innan vi kan ta del av båtens utbud. (200 km)

Dag 2. Åbo – Rauma – Vaasa - Kokkola
Frukostbuffé ombord innan vi lämnar båten i Åbo. Vi åker utmed kusten upp till sjöfartsstaden Rauma som är den tredje äldsta staden i Finland. Stadskärnan finns på UNESCOS världsarv och är en typisk nordisk trästad med enhetlig bevarad stadsbild, vars äldsta hus är från 1700 talet. Vidare genom Österbotten till den finska stad som ligger mitt emot Umeå i Sverige - Vaasa. Namnet Vaasa har man fått från Sveriges regerande konungaätt som grundade staden under 1600-talet. Stopp vid en av Finlands vackraste nygotiska kyrkor – Alahärmä från 1903 innan vi når Kokkola – Karleby som grundats av Gustav II Adolf. Vi bor på Sokos Hotel Kaarle. Gemensam middag (480 km)

Dag 3. Kokkola – Rovaniemi
Vi åker till Oulu – Uleåborg som betyder "borgen i Ule älv". Slottet förstördes visserligen 1793, men vi besöker de välbevarade ruinerna samt den otroligt fina saluhallen där man kan äta lunch på egen hand. Under eftermiddagen passerar vi Kemi och följer Kemi älv till Rovaniemi. Vi bor två nätter på Cumulus Resort Pohjanhovi. Gemensam middag (425 km)

Dag 4. Rovaniemi
Vi inleder dagen med en stadsrundtur. Utanför staden ligger Santa Park, där jultomten bor… och självklart åker vi för att träffa honom och ser Polcirkeln vid Polcirkelcentrat. Eftermiddagen på egen hand. Gemensam middag. En av kvällarna i Rovaniemi åker vi på kvällstur utanför staden där vi hoppas på norrsken! Vi möter renar och en lapp shaman som gör en polcirkelceremoni, berättar historier om Lappland samt grillar utomhus över öppen eld med lite tilltugg.

Dag 5. Rovaniemi – Pite Havsbad – Skellefteå
Vi lämnar Finland vid den 510 km långa Torneälven och kommer till Norrbotten. Vi stannar för en otrolig utsikt på Luppioberget som använts som försvarsanläggning. Nästa stopp blir Kukkolaaforsen som är 3,5 kilometer lång och har en fallhöjd på 14 meter. Vidare tar vi lunch när vi når Luleå Gamlestad Kyrkstad. Detta världsarv har över 400 kyrkstugor. Dagens sista stopp blir vid ett besök vid Pite Havsbads kilometerlånga finkorniga sandstrand, känd i folkmun som Nordens Riviera. Här uppmäts ofta landets högsta badtemperaturer som en följd av de stora sanddynerna som fångar upp det varma ytvattnet. Därefter är det inte långt kvar till Skellefteå, där vi bor på Scandic hotell. Gemensam middag (440 km)

Dag 6. Skellefteå – Höga Kusten - Sundsvall
Vi följer kusten söderut förbi Umeå och Örnsköldsvik. När vi kommer till Höga kusten svänger vi av vid Nordingråområdet där de genuina fiskelägen Bönhamn, Barsta Kapell och Norrfällsviken ligger. Vi tar oss över Ångermanälven vid Höga Kusten bron som är ett av Sveriges högsta byggnadsverk, med sina 180 meter ovan vattenytan. Ett besök vid Ådalskravallerna 1931 tillhör också innan vi åker vidare till centrala Sundsvall. Vi bor på First hotel Strand. Gemensam middag. (450 km)

Dag 7. Sundsvall – Hemorten
Under förmiddagen ser vi Sundsvall innan vi påbörjar hemresan som går utmed kusten förbi Gävle och Stockholm. Vi stannar för lunch och kaffe under dagen på lämpliga ställen. Beräknad hemkomst till Linköping ca kl.20.30. (580 km)

Bussresa, del i dubbelrum/hytt, 6 frukostar, 6 middagar, alla utflykter enligt program, kvällstur i Rovaniemi, polcirkelcertifikat samt reseledarservice. Tillägg: enkelrum 1.750:-

Avresor