Våra resor

Nordkap 9 dagar

En storslagen resa med vidunderliga naturscenerier! Europas sista utpost mot norr, som varit ett klassiskt resmål sedan många år tillbaka. Vi får uppleva midnattssolen, Nordkap, jultomten, en samling spännande traditioner och historia bland samer och renar i Finland, Nordnorge och Sverige.

 

Dag 1. Till Stockholm
Avresa på förmiddagen till Viking Lines färja som avgår kl 16.00 och som under natten tar oss till Helsingfors. Middag serveras ombord. (ca 200 km)

Dag 2. Helsingfors – Jyväskylä
Frukostbuffé ombord. Vi gör en liten stadsrundtur med buss i Helsingfors, innan vi beger oss till Olympiastaden Lathis och dess härliga hamnområde. Vidare till "Den stora småstaden" som beskriver Jyväskylä där vi bor på hotell Cumulus (www.cumulus.fi/hotellit/jyvaskyla) Gemensam middag. (320 km)

Dag 3. Jyväskylä – Rovaniemi
Idag reser vi norrut genom en del av det finska sjödistriktet och senare ut mot kusten. Lunchstopp i Brahestad (ingår ej), en av Finlands bäst bevarade trästäder från 1800-talet. Norr om staden ligger Kemi, vars hamn är en av de viktigaste i Finland och används för pappersindustrin. Under kvällen kommer vi till Cumulus Resort Pohjanhovi (www.cumulus.fi) Gemensam middag. (625 km)

Dag 4. Rovaniemi – Saariselkä
Egen tid i staden innan vi åker till Polcirkeln och tomtens verkstad i utkanten av Rovaniemi. Vi besöker en traditionell kåta där vi sitter runt elden, njuter av en saft gjord av samiska bär. En lapp shaman gör en polcirkelceremoni och berättar historier om Lappland. Vidare genom Lapplands guldtätaste område Tankavaara till Saariselkä, som delvis ligger i Urho Kekkonens Nationalpark med sina 2 550 km², där renskötsel än idag är främsta näringsgrenen. Boende på Santas Hotel Tunturi (www.santashotels.fi). Gemensam middag (265 km)

Dag 5. Saariselkä – Honningsvåg
Vi kommer till samekulturens centra Enare och kör förbi "Lapparnas heliga sjö" - Enare träsk, innan vi når den norska gränsen på vår färd norrut mot Nordkap. Under eftermiddagen kör vi tunneln under havet till Mageröya. Vi bor på Scandic hotell i Honningsvåg (www.scandichotels.no). Efter middagen på hotellet åker vi ut till Nordkapsklippan som är norra Europas nordligaste utsiktspunkt, 307 meter över havet. Sommartid hoppas besökarna att få se solen i norr vid midnatt. På platån finns "Barn av jordenmonumentet", utformat av sju barn från de olika världsdelarna. Innan vi åker tillbaka mot vårt hotell, besöker vi Nordkapshallen där alla får var sitt Nordkapscertifikat. Midnattssolen och vyn över Ishavet på Europas nordligaste plats blir för många ett minne för livet! (425 km)

Dag 6. Honningsvåg - Alta
Under förmiddagen lämnar vi Honningsvåg och gör ett besök hos en silversmed innan vi kommer till Alta. Efter lunch besöker vi Alta museum där vi finner utställningar om lokal kultur och tidigare näringar i området. Vi ser de förhistoriska 11 000 år gamla hällristningarna vilka är ett UNESCO-stämplat världsarv. Vi bor på Thon Hotel Alta (www.thonhotels.no) Gemensam middag. (210 km)

Dag 7. Alta - Jokkmokk
Färden går söderut mot norsk-finska gränsen och genom Finland ett stycke innan vi passerar finsk-svenska gränsen uppe vid Karesuando, som är Sveriges nordligaste tätort. Ner till gruvnäringens Malmberget och Gällivare. Genom Muddus nationalpark tar vi oss till dagens mål, Jokkmokk som är känt för sin marknad samt för sin roll som en central samisk samlingsplats. Här bor vi på Hotell Jokkmokk (www.hoteljokkmokk.se). Gemensam middag. (575 km)

Dag 8. Jokkmokk – Vilhelmina – Kramfors
Vi kör vidare söderut genom Södra Lappland som är en del av Sapmi. I Vilhelmina blir det ett besök hos en samisk slöjdare i Duodji och vi får veta mer om samernas sätt att leva samt deras slöjd. När vi kört ett stycke i Ångermanland når vi First Hotell Kramm (www.firsthotels.se) i Kramfors för övernattning och gemensam middag. (625 km)

Dag 9. Kramfors – hemorten
Färden går utmed kusten via Sundsvall, Hudiksvall, Gävle och Stockholm. Under kvällen når vi våra hemorter efter en mycket minnesvärd resa, där vi upplevt mycket av Finland, Nordnorge och Sverige. Vi hoppas på ett återseende på nästa resa. (680 km)

Bussresa i helturistbuss, del i dubbelrum, 8 frukostar, 8 middagar, entré Alta museum, entré Nordkaphallen, entré Santa Claus, ceremoni Polcirkeln, reseledare.
Tillägg: enkelrum 2.650:-

Avresor